Deze pagina afdrukken

Verslag WK F3A 2019

Verslag WK F3A 2019
Verslag van het WK F3A 2019 van 1 Augustus tot en met 11 Augustus 2019 in Calcinatello (Italie)

Het wereldkampioenschap F3A precisie kunstvlucht vliegen zit er weer op. Het waren voor het Nederlandse team (maar waarschijnlijk voor alle teams) 2 intensieve maar vooral erg leuke weken. Hieronder zal ik kort onze ervaringen en belevingen delen.

Het Nederlands team
Het Nederlands team bestond dit keer voor de eerste keer uit een team van 4 vliegers (drie senioren en een junior). Ons team bestond uit een leuke mix van zeer ervaren vliegers en nieuwere F3A vliegers. De Nederlandse deelnemers waren Danny van Vliet, Sam Bimbergen, Mick Bimbergen (junior) en Derk van der Vecht. Daarnaast bestond het team uit onze voortreffelijke team manager Ferry van Meerkerk en diverse helpers en supporters.Van links naar rechts: Sam Bimbergen, Bert van der Vecht, Derk van der Vecht, Ferry van Meerkerk, Mick Bimbergen, Danny van Vliet, Jan van Vliet.

Wat maakt een WK F3A vliegen zo leuk?
Er zijn meerdere aspecten die het vliegen van een EK of WK bijzonder leuk maken. Voor mij (en ik denk dat dat voor alle deelnemers geldt) zijn de volgende twee aspecten het meest bijzonder. De ambiance om met meer dan 110 deelnemers uit de hele wereld samen met dezelfde hobby bezig te zijn is geweldig. Het vliegen van de wedstrijdvluchten is natuurlijk waar het om gaat, maar het leukst is de sfeer op de trainingsvelden waar iedereen te vinden is en bijna iedereen bereid is om elkaar te helpen/adviseren/coachen.
Het vliegen van de wedstrijdvluchten is vooral een persoonlijke uitdaging. Het is vooral de kunst om mentaal goed voorbereid en uitgerust te zijn om op het moment dat er een wedstrijdvlucht moet worden gedaan (een keer per dag) perfect gefocust te zijn.
De resultaten
Het niveau van vliegen op dit WK was ook door het grote deelnemer aantal hoger dan ooit. Desalniettemin hebben we het als Team zeker niet onaardig gedaan. We zijn van de 41 deelnemende landen 11e geworden. Onze individuele resultaten waren ook zeker niet mis (Derk 23e, Danny 37e, Sam 75e en Mick 93e). Voor ons allemaal geldt dat we een aantal van onze vluchten op niveau hebben gedaan maar dat er ook vluchten bij zaten die niet helemaal top waren. Soms zit daar een technische reden achter en in andere gevallen, in ieder geval bij mij, geldt dat ik de eerste 2 tot 3 figuren op een wedstrijdvlucht te gespannen sta te vliegen.


De eindresultaten van het WK:

1 Christophe Paysant-Le Roux (Frankrijk)
2 Tetsuo Onda (Japan)
3 Gernot Bruckmann (Oostenrijk)

Het is voor Christophe de negende (!) keer dat hij wereldkampioen is geworden. Dit is met recht een waanzinnige prestatie. Christophe vloog naar mijn mening de meest stabiele finale vluchten (2 onbekende programma’s en 2 keer het finale programma, beide onbekende programma’s en het beste finale programma maken het eindresultaat). De vluchten van Christophe waren niet foutloos maar in geen van de vluchten zat een grote fout, hetgeen veel van zijn concurrenten overkwam. Christophe vliegt met een eigen ontwerp (zie hieronder). Hij vliegt met een YS 4-takt motor. Bijzonderheid is dat hij de canalizers (de kleine extra vleugeltjes) ook gebruikt om te remmen.Christophe met zijn Oreka.

Landenklassement:
1 USA
2 Japan
3 Zwitserland

Derk van der Vecht

Laatst aangepast op donderdag 03 februari 2022 20:48